Aneta Boruta: masz za dużo? Nie wyrzucaj, podziel się z potrzebującymi

Dział: Aktualności
31/03/2021 - 07:59
Od 1 kwietnia, to Wielki Czwartek, rozpoczyna się w kościele katolickim Triduum Paschalne i kończy 4 kwietnia w Niedzielę Wielkanocną. Rok temu po raz pierwszy obchodziliśmy te święta w ścisłym reżimie sanitarnym, uroczystości w kościele nie były tak celebrowane jak mieliśmy to w zwyczaju robić wcześniej, uroczystość święcenia pokarmów również miała inną formę. Zachowanie dystansu, maseczki i dezynfekcja rąk, to coś, co powinno wejść nam w nawyk, zdrowy nawyk. Teraz jesteśmy przed kolejnymi świętami i mamy trzecią falę pandemii.

- Znów przyszykujemy na nasze stoły wiele smacznych potraw. Wiele z nich spożyjemy, jednak często przygotowujemy je w nadmiarze, co powoduje, że po świętach pozostaje nam dużo zbędnej żywności, w dwóch formach - mówi radomszczanka, Aneta Boruta. - Pierwsza to taka, którą mógłby ktoś jeszcze skonsumować: ciasta, wędliny, jajka oraz inne przechowywane w lodówce produkty. Drugą to żywność, która już nie nadaje się do spożycia przez człowieka, np. sałatki, które dłużej stały na stole.

[CZYTAJ] Wypłycenia to stara technologia, raczej już się jej na takich obiektach nie stosuje

krzyż kościół

(fot. Pexels - ilustracyjne)

Pani Aneta przypomina, że warto pomyśleć o tym, by żywność ta została dobrze wykorzystana, nie zwyczajnie wyrzucona do kosza na śmieci.

- I dlatego ponownie zwracam się z apelem do radomszczan o nie wyrzucanie zbędnej żywności, lecz oddanie jej do Ośrodka dla Osób Bezdomnych „Panaceum” przy ul. Sucharskiego 87A w Radomsku. Jak co roku zachęcamy do podzielenia się potrawami z podopiecznymi ośrodka w te święta. Mile widziana jest każda żywność zarówno ta dla podopiecznych, jak i resztki, które miałyby trafić do kosza, ponieważ ośrodek posiada gospodarstwo rolne, w którym hoduje zwierzęta, które chętnie zjedzą to, co mielibyśmy wyrzucić do kosza.

Produkty można zostawiać w portierni, która czynna jest całą dobę.

Slider