Przepisy Kasi Nowickiej [PlateByKate.com] Carbonara ze szparagami

Dział: Aktualności
12/06/2021 - 09:55
Prosty, ale niełatwy. Klasyczny ale zaskakujący. Makaron carbonara ze szparagami - idealne połączenie tradycyjnego przepisu z wiosennym, zielonym akcentem. I do tego niezwykle pyszny.

Ze śmietaną, czy bez? A może z łyżką mascarpone? Na pewno znacie tych, którzy na słowa „carbonara” i „śmietana” reagują nagłym zapowietrzeniem i solidnym monologiem o wyższości receptur bez nabiału. Nie znam chyba przepisu, który w kucharzach budziłby tak skrajne emocje. Zwłaszcza, że pytań o idealną carbonarę jest więcej. Całe jajka czy tylko żółtka? Boczek? A może tylko i wyłącznie panchetta? To ja może spokojnie poczekam aż opadnie bitewny kurz i w tym czasie obiorę szparagi?

Carbonarę jadłam na wiele sposobów. Ze śmietaną, bez śmietany, na żółtkach i na jajkach, o różnych rodzajach wędzonych mięs nie wspomnę. Łączyło je jedno - smak. Delikatna emulsja z jajek i zdecydowany aromat mięsa. Kwintesencja porządnego, prostego obiadu. Szparagi dodają codziennej carbonarze elegancji, świeżości i lekkości, które pogodzą zwaśnione plemiona kucharzy.

[CZYTAJ] „Jak zabawa, to bez alkoholu". Radomszczańskie stowarzyszenia: Szansa 

Carbonara ze szparagami 1

 

Wiosna na talerzu

Carbonara ze szparagami jest prosta, ale nie jest łatwa, jak to carbonara. Kluczowy jest spokój i wyczucie. Ale najważniejszym patentem, podobnie jak w przypadku makaronu ze szparagami i pistacjami jest… woda, w której gotował się makaron. Pod koniec gotowania makaronu odlewam mniej więcej 1/3 szklanki wody i dodaję do podsmażonych szparagów. Duszę je jeszcze około minuty. W ten sposób powstaje szparagowy bulion, którego aromat podbije smak carbonary. Ale w przepisie ma jeszcze jedno, ważne zadanie.

Najtrudniejszą sztuką w przypadku carbonary jest to, by sos zgęstniał ale się nie ściął. Nie ma nic gorszego niż makaron z jajecznicą. By tego uniknąć roztrzepane jajka z parmezanem dodajemy do gorącego makaronu wymieszanego ze szparagowym bulionem i spokojnie mieszamy jednocześnie delikatnie podgrzewając. To najlepszy sposób na carbonarę doskonałą. Carbonara ze szparagami to przepis dla mięsożerców. Bardzo łatwo jednak zmienić go w przepis wegetariański. Wystarczy pominąć boczek, a szparagi podsmażyć na odrobinie masła. Szczypta wędzonej papryki doda makaronowi aromatu.

Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com. Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate. Smacznego!

Carbonara ze szparagami

Porcja dla 2 osób. Przygotowanie 20 min.

Składniki

  • 160 g makaronu
  • 200 g szparagów
  • 80 g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 30 g parmezanu startego
  • sól, świeżo mielony pieprz

[CZYTAJ] Dziewczyna niedługo przyjedzie. „Jestem tu od miesiąca, a czuję, jakbym od trzech" 

Sposób przygotowania

1. Boczek pokrój na małe kawałki. Szparagi oczyść i pokrój na kawałki zachowując główki. W osobnej miseczce wymieszaj jajka z parmezanem.

2. Boczek przełóż na suchą patelnię i zacznij podgrzewać często mieszając. Smaż kilka minut na złoto. Usmażony boczek zdejmij z patelni pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz.

3. W sporym garnku zagotuj wodę. Dodaj makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu.

4. Na patelnię wrzuć pokrojone szparagi, oprócz główek. Smaż 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj główki szparagów i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i gotuj 2-3 minuty na wolnym ogniu.

5. Makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj szparagi wraz z wodą, w której się dusiły, usmażony boczek i wymieszaj. Dodaj jajka i znów wymieszaj. Zacznij delikatnie podgrzewać cały czas mieszając.

6. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem oprószone natką pietruszki.