Radomszczanin Michał Cygora wytwarza pyszną kiełbasę. Z certyfikatem

Dział: Aktualności
14/05/2021 - 09:39
Wędlina wytwarzana przez radomszczanina pozytywnie przeszła rygorystyczne badania i otrzymała certyfikat potwierdzający wysoką jakość produktu.

Konkurs „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego” został zorganizowany przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Piotrkowie Trybunalskim. Celem konkursy jest promocja żywności produkowanej tradycyjnie. Kiełbasa jest produktem powszechnym, ale ta wytwarzana w małych gospodarstwach bazuje na recepturze opartej na doświadczeniu pokoleń. I okazuje się, że takie podejście do rodzimej kultury i jakości żywności coraz częściej zyskuje uznanie konsumentów.

186423676 1424999211200722 4529910511942508815 n

(Michałowi Cygorze wręczyła nagrodę naczelnik wydziału promocji radomszczańskiego urzędu, Paulina Grabowska. Fot.UM Radomsko)

Jak informuje urząd miasta "konkurs prowadzony był dwuetapowo. W pierwszym etapie wyroby uczestników poddano badaniom pod względem bezpieczeństwa żywności, które wykonano w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi. (..) Sprawdzano wygląd i cechy zewnętrzne oraz przekrój wyrobu, a także smak i zapach kiełbasy."

[CZYTAJ] Dzisiaj można w Radomsku wykonać bezpłatne badanie słuchu

Wręczenie nagród w konkursie odbyło się w ŁODR Piotrków Trybunalski. Dla radomszczanina władze miasta ufundowały specjalną, indywidulaną nagrodę. Podczas ogłoszenia wyników Michałowi Cygorze wręczyła ją naczelnik wydziału promocji radomszczańskiego urzędu, Paulina Grabowska. 

Slider