Wzmacnia kości, poprawia odpornośc i… nastrój. Witamina D. Tylko skąd ją wziąć gdy za oknem szaro a temperatury nie zachęcają do spacerów? Talerz pysznej, parującej zupy z łososia to mój ulubiony sposób na niedobory. I humoru i witaminy D.
Wymyślili ją mieszkańcy Finlandii, choć swoją własną wersję mają też Szwedzi i Norwegowie. Na północy to, co trafia na talerze musi być nie tylko zdrowe, ale na długo ogrzewać. A że łosoś to w tych krajach towar łatwo dostępny to ląduje w garnku w towarzystwie warzyw, które bez trudu mogą przetrwać zimowe miesiące.
Dokładnie taką zupę - prostą i niezwykle pyszną - postawił przede mną kelner w czasie krótkiego, ale intensywnego pobytu w Helsinkach. W białym, gorącym bulionie, słodkim od śmietanki i aromatu koperku pływały spore kawałki łososia, jędrne ziemniaki, maślany por i marchew.
Wiele razy próbowałam odtworzyć ten smak w domowej kuchni. Po wielu bardziej i mniej udanych próbach doszłam do perfekcji. Sposób jest jeden - nie komplikować, bo zupa z łososia to zupa prosta. I tylko taka smakuje obłędnie.
Lista składników nie jest długa. Podstawa to łosoś. Resztę bez trudu znajdziemy w lodówce, albo w sklepie za rogiem. Gotowałam tę zupę w wielu wersjach: z mlekiem i ze śmietaną, na wywarze rybnym i po prostu na wodzie. Najlepszym wyjściem jest bulion rybny, ale ten warzywny też sprawdza się świetnie. Do zabielenia zupy wybierzcie śmietanę. Nie pożałujecie.
A jeśli podoba Wam się ten przepis, to po więcej zapraszam na www.platebykate.com. Możecie polubić też moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate
Smacznego
FIŃSKA ZUPA Z ŁOSOSIA
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie 10 min.
Czas gotowania 25 min.
Składniki
* 500 g filetu z łososia
* 400 g ziemniaków
* 1 duży por, biała i jasnozielona część
* 1 marchew spora
* 1,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego
* 250 ml słodkiej śmietany 18%
* 20 g masła
* 1 pęczek koperku
* sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Z łososia usuń skórę i (jeśli są) ości. Pokrój w centymetrowe kawałki. Marchewkę pokrój w plasterki, pora w krążki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
2. Masło rozpuść w garnku o grubym dnie. Dodaj pora. Smaż go na małym ogniu tak, by zmiękł ale nie zbrązowiał. Wlej bulion. Dorzuć ziemniaki i marchew i zagotuj. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
3. Do zupy dorzuć łososia i gotuj kolejne 10 minut.
4. Do śmietany wlej pół szklanki gorącego bulionu by ją zahartować, dokładnie wymieszaj. Wymieszaną śmietanę wlej do zupy.
5. Zmniejsz ogień i delikatnie gotuj zupę jeszcze 2-3 min. Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie wrzuć kilka ziaren roztartego w moździerzu różowego pieprzu.