Przepisy Kasi Nowickiej [PlateByKate.com] Zupa kurkowa z klopsikami

Dział: Aktualności
11/09/2021 - 13:40
Grzybami pachnie mój dom. Sypnęło prawdziwkami i maślakami, ale moje serce nadal należy do kurek. Bo w pierwsze chłody pogranicza lata i jesieni złota zupa z tych niepozornych grzybów otula jak koc.

Sezon na kurki zawsze jest dla mnie za krótki. Najeść się na zapas? No nie da się, choćby nie wiem, jak próbować. Tak samo jak truskawek, czereśni czy szparagów. Dzielnie jednak próbuję i stawiam je na stole przy każdej niemal okazji - od śniadania do kolacji. Z makaronem? Dlaczego nie. Albo z puszystym omletem na śniadanie. W każdej formie to po prostu eksplozja smaku.

W dodatku nie wymagają szczególnego traktowania ani szczególnych kulinarnych umiejętności. Wystarczy trochę masła, kilka minut na patelni, sól i mamy danie - petardę. A to nie jedyne zalety kurek.

Nie wierzcie tym, którzy powtarzają, że poza smakiem nie ma w grzybach nic wartego uwagi. To jeden z mitów o grzybach, z którym od lat walczę. Nie sama na szczęście ale uzbrojona w wiedzę naukowców i dietetyków. W kurkach znaleźli prawdziwą kopalnią tego, co w grzybach najlepsze. Witaminy, minerały, łatwo przyswajalne białko i substancje, które czyszczą nasz organizm z nieproszonych gości - więcej na ten temat znajdziecie tu, na blogu.

Zupa kurkowa - królowa jesieni

Dlaczego zupa kurkowa? Bo wiele cennych substancji, które w kurkach można znaleźć dobrze rozpuszcza się w wodzie. A kurki w zawiesistym, gęstym bulionie to prawdziwa orkiestra smaków i aromatów. Z grzybowym aromatem świetnie współgrają słodkie i ostre nuty pora. Ziemniaki dodadzą zupie gęstości a śmietana i masło - kremowej gładkości. I mają super moc - w tłuszczach rozpuszczają się zawarte w kurkach karotenoidy. Dlatego nie pomijam ich nigdy, a gdy jestem na diecie po prostu zamiast tłustej używam chudej śmietany.

[CZYTAJ] Sport niepełnosprawnych. Dariusz Studniarek: To wszystko zasługa Gołębia

Zupa kurkowa 3

Do mojej zupy wpada też kilka lekkich, małych klopsików. Sprawiają, że zupa kurkowa to pełen posiłek, który mogę zabrać do pracy w chłodny, deszczowy dzień. I po prostu je lubimy. Najlepiej smakują nam te przygotowane z mielonego mięsa indyka. Im są drobniejsze tym lepiej. Idealne na jeden kęs i błyskawicznie gotują się w zupie.

A zupa? W moim domu znika z talerzy błyskawicznie. A ja pędzę do lasu lub na targ po kolejny koszyk kurek.

PS. Jeśli też lubisz kurki koniecznie wypróbuj przepis na gnocchi z sosem kurkowym.

Koniecznie sprawdź inne moje przepisy na www.platebykate.com

Polub moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate - to tam publikuję swoje najlepsze pomysły.

Smacznego!

ZUPA KURKOWA Z KLOPSIKAMI

Porcja dla 4 osób

  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 100 g pora biała część (ok 10 centymetrów)
  • 200 g ziemniaków
  • 300 g kurek
  • Składniki
  • Gotowanie 25 min.
  • Przygotowanie 15 min.

KLOPSIKI

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 50 g cebuli
  • 1 jajko małe
  • sól i świeżo mielony pieprz

DO PODANIA

  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

KLOPSIKI

1. Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso z cebulą i jajkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformuj klopsiki - ja porcjuję mięso łyżeczką do herbaty.

[CZYTAJ] Przychodnia w Ładzicach działa już po nowemu. „Nie ma GOZ, jest Medyk"

ZUPA

1. Kurki oczyść, wypłucz i osusz. W razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój na małe kawałeczki, czosnek przepuść przez praskę. Ziemniaki obierz i pokrój w 1-centymetrową kostkę.

2. W garnku o grubym dnie rozpuść masło. Dodaj kurki i smaż około 8 minut na średnim ogniu często mieszając. Dodaj pora i smaż kolejne kilka minut aż zmięknie. Uważaj jednak, by nie zbrązowiał, bo stanie się gorzki. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę cały czas mieszając.

3. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

4. Do zupy wrzuć klopsiki i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę. Wymieszaj. Podawaj posypane posiekaną natką lub koperkiem.