Przepisy Kasi Nowickiej [PlateByKate.com] Pesto z czosnku niedźwiedziego

Dział: Aktualności
03/05/2021 - 15:50
Więcej niż pesto, więcej niż sos - pesto doskonałe. Niezwykle aromatyczne, ostre, ale kremowe i cholernie zdrowe. Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa eksplozja witamin, minerałów i substancji bakteriobójczych. Smak i zdrowie w jednym słoiczku.W dodatku zrobienie pesto to zaledwie kilka minut roboty. Wszystkie składniki trzeba po prostu zmiażdżyć. Stąd wzięła się nazwa ziołowego sosu, który nie raz uratował pewnie honor nie jednej pani domu. Włoskie słowo „pestare” oznacza „ubijać” lub „miażdżyć”. Włoskie mamy używały do tego moździerza lub po prostu drewnianej pałki.

Pierwsze sosy typu pesto robili już starożytni Rzymianie. Pasta nazywała się moretum. Robiono ją z czosnku, soli, sera, ziół, oliwy z oliwek i octu a czasem - orzeszków piniowych. Przepis można znaleźć u poety Wergilusza. Receptura zmieniała się z czasem - do moretum używano orzechów włoskich, a w XIX wieku do pasty dodano bazylii. Tako powstało pesto genovese, które znamy dziś.

 

PESTO Z POLSKICH LASÓW

Gdyby starożytni Rzymianie albo współcześni Włosi mieli w swoich lasach czosnek niedźwiedzi to pewnie szybko zrobiliby z niego pesto. Ale nie mają. I mogą tylko zazdrościć mieszkańcom północnej Europy. Pesto z czosnku niedźwiedziego jest po prostu obłędnie pyszne.

Zrobienie zielonego sosu do makaronów czy grzanek wymaga niewiele - kilka składników i dosłownie kilka minut. Najważniejszy składnik to oczywiście sam czosnek niedźwiedzi. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i związków o działaniu podobnym do antybiotyków. Pesto z czosnku niedźwiedziego to nie tylko sos - to inwestycja w zdrowie i urodę.

Co jeszcze będzie Wam potrzebne? Orzechy, które nadadzą pesto strukturę. Ja najchętniej używam migdałów, które lekko podpiekam na patelni. W pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzą się też orzechy włoskie, nerkowce albo orzechy pekan. Sprawdź, które smakują Ci najbardziej.

[CZYTAJ] Woda jest. Teraz łazienka. Powoli, ale marzenie Justyny Ciupińskiej się spełnia

Pestoz czosnku niedźwiedziego

Druga sprawa to oliwa. Ja używam oliwy extra virgin. Znam i próbowałam też wersji z olejem słonecznikowym albo olejami z orzechów. Są pyszne, bo to pesto z czosnku niedźwiedziego. Do blendera dodaję też trochę startego parmezanu, który daje pesto włoski pazur. I to właściwie wszystko.

 

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Przygotowanie 10 min., Sprzęt - blender.

[CZYTAJ] „Dziś Korzeniowski i jego tuptanie nikogo nie dziwi [Dzienniczek pani Dany]

Składniki

  • 150 g czosnku niedźwiedziego
  • 50 g migdałów ze skórką
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 25 g tartego gran padano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

1. Czosnek niedźwiedzi umyj i osusz. Posiekaj z grubsza na 1-2 centymetrowe kawałki. Migdały upraż na suchej patelni.

2. Migdały i ser umieść w blenderze lub malakserze. Zmiel na drobną mąkę grubości bułki tartej. Dolej oliwę i wymieszaj. Partiami dodawaj czosnek niedźwiedzi cały czas blendując. Dopraw sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Przełóż pesto do wyparzonych wcześniej słoików. Zalej wierzch każdego słoika dodatkową oliwą.

Uwagi

Pesto z czosnku niedźwiedziego dobrze przechowuje się w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby do każdego słoiczka, po nałożeniu pesto wlać dodatkowo kilka łyżek oliwy. Powinna dokładnie przykryć powierzchnię sosu i odciąć dostęp powietrza. Czynność tę powtarzamy za każdym razem, gdy wyjmiemy ze słoiczka kilka łyżek.

Pesto można też mrozić - w pojemnikach do zamrażania wytrzyma w lodówce do kolejnych zbiorów.