Przepisy Kasi Nowickiej [PlateByKate.com] Penne alla vodka

Dział: Aktualności
24/04/2021 - 15:00
Tak, dobrze widzicie - chodzi o wódkę. Najlepiej polską. Penne alla vodka to jedwabisty, gęsty sos i klasyczny włoski makaron. Danie genialne w smaku i w dodatku patriotyczne, bo do garnka najlepiej dodać alkohol made in Poland.

Brzmi po włosku, ale trudno byłoby znaleźć taki makaron w restauracji w którymkolwiek zakątku Włoch. Jest kolejnym dzieckiem romansu włoskich tradycji i amerykańskiego stylu życia. To właśnie w Stanach stał się tak popularny, że jest uważany za ikonę włosko-amerykańskiej kuchni.

O to, kto wymyślił przepis na sos pomidorowy z dodatkiem wódki trwają spory. Według anglojęzycznej wersji Wikipedii pierwszy przepis pochodzi z 1974 roku. Włoski aktor Ugo Tognazzi w swojej książce opisał przepis na pasta all’infuriata (wściekły makaron). Nazwał tak danie z makaronu penne, świeżych pomidorów bez skórki, kieliszka wódki, papryczki chili, oliwy, czosnku i ziół. Zarekomendował też, by do przygotowania dania użyć polskiej wódki z chili. Jest „groźna, niesamowita, bardzo mocna, bardzo ostra, zabójcza” napisał w przepisie i dodał, że w tym wypadku papryczkę chili wymienioną wśród składników można pominąć.

Według innej wersji penne alla vodka to pomysł rzymskiego szefa kuchni stworzony dla firmy produkującej wódkę, która w ten sposób chciała spopularyzować swój produkt we Włoszech. Danie, bardzo popularne w latach 80-tych wróciło na salony dzięki Włoskiemu Stowarzyszeniu Przemysłu Cukierniczego i Makaronu, które zaproponowało je w ramach 18. edycji Światowego Dnia Makaronu w Moskwie jako symbolu przyjaźni włosko-rosyjskiej.

[CZYTAJ] Sklep socjalny w Radomsku? „Miałem sygnały, że tu ludzie by z niego korzystali

Penne alla vodka 1

Sos w penne alla vodka to połączenie tradycyjnego sosu pomidorowego ze śmietanką, dużą ilością parmezanu i oczywiście wódki. Alkohol wydobywa z pomidorów ukrytą słodycz. Działa też jak emulgator i zapobiega oddzielaniu się śmietanki od pomidorów i przypraw. Więc jeśli przyjdzie ci do głowy, żeby pominąć wódkę wymienioną w przepisie - pomyśl jeszcze raz.

Penne alla vodka to propozycja dla całej rodziny. Tak, zawiera alkohol. Czy wyparowuje całkowicie w czasie gotowania - nie ma pewności. Do makaronu dodajemy go jednak naprawdę niewiele, dlatego nie musicie martwić się o bezpieczeństwo nawet najmłodszych członków rodziny.

Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego!

 

PENNE ALLA VODKA

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie 10 min.

Czas gotowania 20 min.

Składniki

  • 340 g makaronu penne
  • 2 puszki całych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g wódki
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 120 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka oregano szczypta płatków chili
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 40 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

1. Na głębokiej patelni o grubym dnie lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, oregano i płatki chili. Smaż 2 minuty cały czas mieszając.

2. Pomidory w zalewie rozgnieć w dłoniach i dodaj na patelnię. Wlej też zalewę od pomidorów. Wlej wódkę, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut od czasu do czasu mieszając.

[CZYTAJ] Radomsko z drona: „Niektórzy się awanturują, że im nad chałupą latam. Lecą z widłami"

3. W czasie, gdy sos się redukuje ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Do sosu dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz.

5. Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj natychmiast.