Przepisy Kasi Nowickiej [PlateByKate.com] Kwiaty cukini w cieście

Dział: Aktualności
25/07/2021 - 13:20
Przyciągają wzrok soczystym kolorem, uwodzą lekkim, miodowym smakiem - kwiaty cukinii. Uwielbiają je Włosi i ta miłość wcale mnie nie dziwi - w rękach kucharza zwykły posiłek zmienią w elegancką i luksusową ucztę.

Muszę spróbować! To była moja pierwsza myśl, gdy w w karcie rzymskiej restauracji, w której jedliśmy kolację zobaczyłam fiori di zucca fritti, smażone kwiaty cukinii. To był najlepszy z wyborów. Szef kuchni w ich przygotowanie włożył całe swoje włoskie serce i umiejętności. Kwiaty były chrupiące i lekkie, mimo, że zostały usmażone w głębokim tłuszczu. Smakowały lekko miodem, ogrodem i aromatem traw. A między płatkami kryła się niespodzianka.

Włosi znają setki sposobów na przyrządzanie kwiatów cukinii. Moje były nadziane lekkim serem ricotta z odrobiną ziół i soli. Chrupiące płatki i delikatny, rozpływający się w ustach środek - mistrzostwo po prostu. Na mojej liście „najlepszych posiłków życia” szybko wdrapały do pierwszej dziesiątki.

I tu zaczęły się schody, bo człowiek, mimo szczerej chęci nadal nie przeprowadził się pod słońce Italii. Szansą na powtórkę z tych pyszności była tylko kolejna wizyta u Włochów. Albo zdobycie kwiatów cukinii nad Wisłą.

[CZYTAJ] Prezydent oczyszczony. Zarząd Miasta tnie miał racji [Historia Gazetą pisana] 

Kwiaty cukini w cieście 3

Jak smażyć kwiaty cukinii?

We Włoszech można kupić je na każdym straganie. Sprzedawcy, których pytałam o kwiaty cukinii patrzyli na mnie złym wzrokiem. Na szczęście nie wszyscy - rolnik, u którego od lat kupuję szpinak, dynie i inne pyszności uśmiechnął się i powiedział: no jasne, że mam, ale dotąd nikt tego nie brał. Wzięłam. I zrobiłam ucztę.

Kwiaty cukinii mogą być albo chłopcami albo dziewczynkami. Te żeńskie są mniejsze i przyczepione do małej cukinii, męskie są większe i mają łodyżkę. Z męskich kwiatów cukinie nie wyrosną więc do kuchennych eksperymentów są idealne. Trzeba je delikatnie opłukać a z pomiędzy płatków usunąć pręciki. Cała operacja wymaga sporej delikatności by nie uszkodzić płatków.

Kwiaty cukinii najlepiej czują się w lekkim cieście podobnym do tempury. Jego sekretem jest dodanie do mąki bardzo zimnej gazowanej wody mineralnej. Równie dobrze sprawdza się jasne piwo. Ciasto musi być naprawdę zimne, wtedy w zetknięciu z gorącym olejem otrzymacie lekką jak piórko, delikatną „skórkę”.

Nadzienie. Wybrałam klasykę - ricotta, trochę parmezanu i przyprawy. Ale możliwości jest więcej. Sery, szpinak, suszone, pomidory, mięso a nawet łosoś. Na pewno będzie pysznie.

Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/platebykate/

Smacznego!

Składniki

Potrawa

  • 28 kwiatów cukinii dużych, świeżych
  • 150 g ricotty
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki listków bazylii posiekanych
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • sól, pieprz

Ciasto

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli 

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia kwiatów

Sposób przygotowania:

1. Kwiaty cukinii obejrzyj. W razie potrzeby delikatnie opłucz i osusz na ściereczce. Rozchyl płatki i usuń z kwiatu pręciki.

2. W osobnej miseczce wymieszaj ricottę z parmezanem, czosnkiem, bazylią i przyprawami.

[CZYTAJ] Radomszczański piłkarz Jan Benigier znów trafił na banknot 0 EURO

3. Płatki każdego kwiatu delikatnie rozchyl i małą łyżeczką nałóż nadzienie z ricotty. Możesz też użyć rękawa cukierniczego. Końcówki płatków skręć by zamknąć nadzienie w środku. Nadziane kwiaty obtocz delikatnie w mące.

4. W głębokim garnku rozgrzej olej. W miseczce wymieszaj mąki na ciasto z wodą gazowaną. Dopraw solą.

5. Kwiaty cukinii zanurzaj w cieście tak, by dokładnie oblepiło kwiat i włóż na rozgrzany olej. Smaż z obu stron około 2-3 minuty. Ciasto powinno być delikatnie złociste. Smaż partiami, 1-2 kwiaty naraz.

6. Wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawaj natychmiast.