Przepisy Kasi Nowickiej [PlateByKate.com] Francuska zupa cebulowa z kurczakiem

Dział: Tylko u nas
22/02/2021 - 10:41
Aromatyczna, pyszna, rozgrzewająca - klasyk kuchni francuskiej czyli Jej Wysokość Zupa Cebulowa. Zwykle trafia na stoły w formie przystawki. A może by tak obsadzić ją w roli głównej? W mojej wersji to idealna propozycja na sycący obiad. Jedyne czego potrzebujecie to trochę czasu i odwaga do eksperymentowania.

Jeśli jej nie jedliście, to na pewno o niej słyszeliście. Najważniejszy składnik zupy cebulowej to oczywiście cebula. Znana od wieków jest znakomitym źródłem witamin. Żeglarze zabierali na pokład statków worki cebuli, bo była w stanie przetrwać wielomiesięczną podróż, a dzięki zawartości witaminy C chroniła marynarzy przed wyniszczającym szkorbutem. Medycyna ludowa poleca wywar z cebuli na choroby reumatyczne, syrop z cebuli przy przeziębieniach, wąchanie surowej cebuli by odkazić nos przy katarze i chorobach dróg oddechowych. A co najważniejsze - cebula jest po prostu pyszna.

Można z niej zrobić dosłownie wszystko: pyszne cebulowe krążki, nadziewać ją, smażyć na konfiturę. Mój ulubiony sposób to francuska zupa cebulowa z kurczakiem. Klasyczna zupa to danie, które we Francji zjemy dosłownie wszędzie. Z potrawy francuskiej biedoty serwowanej w gospodach awansowała do pozycji klasyka i jest dziś obowiązkowym elementem życia towarzyskiego. Paryżanie jedzą ją zwykle nad ranem, po wyjściu z imprezy lub teatru.

zupa cebulowa z kurczakiem

Moja francuska zupa cebulowa z kurczakiem to danie główne. Zrobisz ją na jednej patelni, ale musi to być patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Wybierz zwykłą, żółtą cebulę. Ta cukrowa będzie na zupę cebulową zbyt łagodna. Potrzebujesz też alkoholu - białego wina i koniaku. Jeśli nie masz ich pod ręką - nie szkodzi, danie i tak się uda. Jeśli masz -nie obawiaj się, że to danie tylko dla dorosłych. Alkohol paruje w czasie gotowania a w zupie pozostają jedynie aromaty.

Do zupy możesz użyć piersi z kurczaka albo udek (nie pałeczek). Obie wersje są ok, w obu z kurczaka zdejmujemy skórę. W klasycznym przepisie na zupę cebulową nie może zabraknąć sera. Powinien to być gruyere, ale możesz go spokojnie zastąpić polskim Bursztynem, albo dobrej jakości masdamerem. Podawaj z czym chcesz - ja najbardziej lubię grzanki z bagietki. Do tego kieliszek wina i obiad gotowy!

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z KURCZAKIEM
PORCJA DLA 4 OSÓB
Składniki

  • 4 uda lub piersi z kurczaka bez skóry
  • 4 cebule średnie
  • 3 lyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki białego  wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki koniaku

opcjonalnie

  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g tartego sera żółtego
  • szczypta tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Na patelnię dodaj pozostałe masło klarowane. Wrzuć cebulę. Smaż około 20-25 minut często mieszając, do momentu, aż cebula się zarumieni i zacznie karmelizować. Wlej białe wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 4-5 minut, by alkohol wyparował.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej bulion wołowy, dodaj tymianek i cukier. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Wyłącz palnik. Do sosu włóż kurczaka i posyp go serem.
  5. Patelnię umieść w piekarniku. Piecz 20-25 minut. Ser powinien się stopić i zarumienić. Podawaj posypane natką pietruszki.