Kawiarka, czyli sposób na wydobycie pełni aromatu z każdego łyka kawy

Dział: Aktualności
26/11/2020 - 12:33

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY] Szukasz niedużego i wydajnego urządzenia do parzenia aromatycznej kawy? Poznaj kawiarkę! Przyrządzenie kawy nigdy nie było tak proste, a sam napój nigdy nie pachniał intensywniej!

 kawiarka czyli sposob na wydobycie pelni aromatu z kazdego lyka kawy 1

Kawiarka – czym różni się od ekspresu do kawy
Kawiarka to stosunkowo proste urządzenie służące do parzenia kawy. Nie trzeba go programować, wystarczy wsypać kawę, wlać wodę, zakręcić i uruchomić. Za każdym razem dostaniemy taki sam napój. Jego moc można regulować jedynie proporcjami kawy i wody, które trafią do kawiarki. Ekspres do kawy zazwyczaj oferuje więcej niż jeden rodzaj zaparzonej kawy – espresso, latte, macchiato, cappuccino. Wiele ekspresów ma miejsce do wlania mleka lub osobną przystawkę do jego spieniania. Można regulować wielkość porcji. Bardzo zaawansowane ekspresy same mielą kawę.
Za największe atuty kawiarki trzeba uznać łatwość obsługi, niski pobór prądu i możliwość zrobienia za jednym zalaniem np. sześciu filiżanek kawy. Czas ich przygotowywania będzie krótszy niż przyrządzenia sześciu filiżanek w ekspresie.
Elektryczne kawiarki ze sklepu eldom.eu kształtem i zasadą działania przypominają tradycyjne włoskie kawiarki, które stawia się na gazie lub płycie. Można więc powiedzieć, że używając takowej, przyrządzamy kawę we włoskim stylu.

 

Na co zwrócić uwagę wybierając dobrą kawiarkę
Pojemność kawiarki – podawana jest najczęściej w filiżankach do espresso, czyli tych bardzo malutkich. Warto to sobie przeliczyć na kubki. Im większe potrzeby, tym większą kawiarkę warto kupić. Ale uwaga – kawy w kawiarce nie podgrzejemy. Nie ma więc sensu kupować dużej kawiarki na zapas.
Moc urządzenia – wyrażona jest w Watach i określa pobór prądu. Im wyższa moc, tym szybciej kawiarka podgrzewa wodę i przygotowuje kawę. Za optymalną moc trzeba uznać tę z przedziału 400 – 500 W.
Zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem – urządzenie nie powinno dać się włączyć, jeśli kawiarka nie jest ustawiona na podstawce.
Przezroczysty pojemnik – nie jest obowiązkowy, ale miło jest obserwować parzącą się kawę.
Kolor zbiornika na wodę – ponieważ kawiarka rzadko jest chowana, najczęściej stoi na kuchennym blacie, warto zadbać, by kolorystycznie pasowała do wnętrza.
 

Jaką kawę kupić do kawiarki
Do kawiarki nadaje się każda kawa tzw. sypana. Nie zaparzymy w niej kawy rozpuszczalnej. Warto jednak wiedzieć coś więcej. Są różne rodzaje kawy – mają inny smak i inną moc. W Polsce bardzo popularna jest Arabica, która nie jest tak mocna, jak nierzadko byśmy chcieli.

Kawy mają też różny stopień zmielenia i od nich będzie zależała intensywność naparu. Im drobniejsze mielenie, tym mocniejsza kawa. Warto mieć to na względzie, szczególnie jeśli wolimy napój o delikatnym smaku. Jednak ze względu na niedużą wielkość otworów w filtrze, lepiej zrezygnować z kawy bardzo drobno mielonej. Drobniki kawy mogłyby zatkać filtr.
A która kawa najintensywniej pachnie? Ta, którą zmielimy samodzielnie. Zawarte w kawie olejki eteryczne mają bardzo krótkotrwały żywot. Już po kwadransie większość ulatuje. Dlatego najlepiej jest mielić kawę bezpośrednio przed parzeniem. Do wyboru są młynki elektryczne i ręczne. Mielą kawowe ziarna w różnym stopniu. Szczegóły można przeczytać w artykule: Dlaczego warto kupić młynek do kawy i własnoręcznie mielić kawę?